Φιννοι, οἱ πολλοί ?

dinsdag 27 juli 2010

Scania

Schoon Skåne...

Midden Zweden. Schiet lekker op, hoewel de maximumsnelheid toch vaak tot 110 km/h beperkt is. Beetje bizar waarom Aziaten mij vaak als orakel lijken te beschouwen. Gisterenavond een drietal Oosterlingen (Syrië als ik moet gokken) die mij kwamen vragen waar ze 'chicks' konden vinden in Køge ('k heb ze maar niet gezegd dat ze zich beter op hun bidmat richting Mekka zouden werpen *'s*). Dan deze middag toen ik iets aan eten was op een soort raststätte...stopt er een Mercedes met een Turkse familie erin. De heer des huizes wilde zich wellicht als man van de wereld laten kennen, want stevende recht op me af...compleet begeesterd...is dat de nieuwe iPhone vroeg hij (naar mijn iPad wijzende)? Ik legde hem zo goed en kwaad als mogelijk het verschil uit, maar het baatte niet...de man leek euforisch gelukkig een voorbode van de zevende hemel te hebben aanschouwd.

Beetje later, stopt er achter mij een Estse bus. Er stappen Aziaten uit...een paar zie ik aarzelend staan kijken naar mij op de motorfiets...vanop 5m afstand...ik bekijk ze, en wist het direct...you from Korea vroeg ik? HAAAA, roepen ze in koor...en vijf van de stoutmoedigste naderden tot op 3m afstand...zo'n mooi opgetuigde moto hadden ze nog nooit gezien (inclusief mijn Zweeds S-kenteken, waar ik een B van gemaakt had *s*)...in mijn beste Chinees legde ik hen uit dat ik twee jaar geleden met diezelfde motorfiets op 10 dagen tot aan de Chinese grens was gereden...de drie diehards die nog overbleven stonden bijna op hun benen te trillen...een langneus die in het midden van Zweden in het Chinees tegen hen over avontuur praatte...ik denk dat ze die dag niet veel oog meer zullen gehad hebben voor de Zweedse bossen...lol.

Van Zweedse bossen gesproken...eigenlijk is het net als het bosje naast het huis (maal een miljoen)...dat nu weliswaar weg is, maar waarvan door verschillende 'specialisten' gezegd werd dat die bomen niet gezond meer zouden geweest zijn omdat ze vanonder allen kaal waren. Welnu heren...het volledige Zweedse bosbestand is precies zo! Het onderste driekwart van die bomen is altijd kaal...ik schrijf: altijd. Wellicht verwart men met kerstbomen, wat een compleet ander soort boom is.

Vandaag terug een brugske van een 18-tal km gedaan...tussen Denemarken en Zweden...again: Wow! Daarna in Malmö naar die camera connection kit gezocht...enne: ik mag de zoektocht staken. Expert wist me te zeggen dat Scandinavië altijd van de laatste in Europa zijn gerief krijgt...niet voor september anyway. Spijtig, betekent dat zonder de hulp van een vaste computer er voorlopig geen foto's op den blog zullen komen.

Water, ze lusten er wel pap van die Zweden. Overal boten, tot in het midden van de dorpen en steden...eens Viking, altijd Viking. Denk da'k morgen eens een visplankje ga eten...is zeer typisch...mag wel, na die overigens zeer lekkere noedels bij den Thai vanavond...is hier een half toeristisch dorpje tussen Jönköping en Linköping...enkel locale toeristen echter...die eigenlijk niet zo veel eten, maar vooral veel ijskreem eten en bier drinken. Zweden zijn dan ook niet van de magerste...hoewel, toch ook net als de Denen en de Saksen een heel stuk kleiner als de Nederlanders.

Van Saksen gesproken: in het Fins heet Duitsland 'Saksenland' ... Allez, iets van die strekking uiteraard. Omdat ze de Saksen het beste kenden (denk aan de Hanze), associeerden ze hun naam met het gehele land. Beetje omgekeerd van wat de Engelsen met Duitsland doen (Dutch). Van andere nationaliteiten gesproken...tot dusver relatief veel Nederlandse toeristen gezien...wat minder Duitse...juist geteld 1 auto met een Franse nummerplaat en precies 0 auto's met een Belgische. Spijtig dat ik de foto van het Zweedse busnet nu niet kan tonen...want daarop kan je prima zien waar de Zweedse leefwereld ophoudt...in Parijs, Frankfurt en Berlijn.

1 reacties:

  • goed verhaal, veel bijgeleerd en gij hebt ook al teenenander meegemaakt, goed weer??? goei reis janneman

    Door Anonymous Anoniem, Op 28 juli 2010 om 22:04  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]



<< Homepage