Φιννοι, οἱ πολλοί ?

vrijdag 30 juli 2010

Egaliteitsbeginsel

Een fundamenteel besef van gelijkheid/gelijkwaardigheid lijkt diep in de Finse psyche gebakken. Niet alleen was het het eerste land dat vrouwenstemrecht toestond, maar tevens wordt jaarlijks een hitparade opgesteld van de best verdienende Finnen. Tot op 1 cent nauwkeurig zou perfect geweten zijn hoeveel hun salaris bedraagt. De hoogste plaatsen worden trouwens steevast bezet door dezelfde personen wat er op lijkt te wijzen dat men niet even heel vlug rijk wordt in Finland...soit.

Doet me een beetje denken aan de Sovjet-Unie waar inkomens destijds ook niet zo wild schommelden als in het Westen, en waar de staat ook zeer machtig was. Weliswaar bestond daar een politieke caste die alle touwtjes stevig in handen hield. Naar het schijnt was het toen een publiek geheim waar je het beste Russische voedsel kon vinden...net over de grens...in Finland.

Anno 2010 zijn de verhoudingen tussen de twee buren enigszins gewijzigd. Het grootste aantal gastarbeiders in Finland...is van Russische origine...en is ofwel kuisvrouw of werkt in de constructienijverheid. Alwaar je ook wel wat Afrikanen zult vinden.

Vandaag me nog maar eens verbaasd over hoe populair de fiets is in Helsinki. Zowel bij jong als oud, maar toch wat meer bij vrouwen als bij mannen lijkt het. In het gewone straatbeeld zie je meer wegwijzers voor fietsroutes en fietsknooppunten als voor wagens heb ik vaak de indruk!

Over de Oosterse roots heb ik het zijdelings al gehad (men spreekt verwante talen tot achter de Oeral), meer zelfs, het zou mijns inziens de moeite zijn om te onderzoeken of het hier niet over een matriarchaal relict gaat van een prehistorische Noord-Euraziatische maatschappij.

Echt zalig weer hier de laatste dagen: een graad of 26, veel licht en er staat altijd een fris briesje. Water is voortdurend nabij en dat maakt het allemaal zeer draaglijk. De Finnen zijn ontwaakt uit hun winterslaap en echte "homo terrasicus" geworden. Morgen een muziekfestival in een groot park in het midden van de stad. Men programmeert muzikaal breed (funk > reggae > dubstep > klassiek), gebruikt verschillende podia en doet een ernstige inspanning om het festival ook aantrekkelijk te maken voor gezinnen. Mag ik niet missen!

Eigenlijk bizar dat het hier de laatste dagen een stuk warmer was als in België...hoewel Helsinki , na Reykjavik de noordelijkst gelegen hoofdstad van de wereld is ;=)
Oh ja...nog dit...Stockholm zou doorgaan voor het Venetië van Scandinavië...dan moet Helsinki wel Milaan zijn...zoveel aandacht voor design heb ik nog nooit gezien! En het beperkt zich heus niet tot Marimekko ;=)

Ook de grootste boekhandel van Scandinavië bezocht. "The Academic Bookstore", zeer grote sortering voor een zeer internationaal publiek. Het interne koffiehuis was voor bijna de helft ingenomen door Japanners van de vrouwelijke kunne...uiterst lekkere carrot cake trouwens. Ik had er wel zes boeken willen kopen, maar heb het toch niet gedaan...moet ze anders meezeulen...heb de titels opgeslagen in de iPad en zal ze me thuis aanschaffen. Ook mooi waren de foto's uit de jaren '70 die ooit in het huis genomen werden van beroemde schrijvers die er te gast waren.

3 reacties:

  • veel muziekgenot, opletten voor de drank(moeder)het gaat goed vooruit en geniet van alles, groeten, janneman

    Door Anonymous Anoniem, Op 31 juli 2010 om 10:02  

  • nu naar de markt in halle en bezoek in buizingen

    Door Anonymous Anoniem, Op 31 juli 2010 om 10:03  

  • Fantastisch wat je schrijft over die bookshop ... Helsinki moet een openbaring zijn. Ciao

    Door Anonymous hilde, Op 31 juli 2010 om 16:10  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]



<< Homepage